Herfst rond Värmland (Zweden)

Gekleurde blaadjes, diverse paddenstoelen en een lage zon – de herfst is begonnen! In Zweden is dat weer heel anders dan in Nederland. Vooral ongelooflijk mooi! Hier wat herfstige foto’s voor de liefhebbers.

Ik doe overigens niet aan fotobewerking, dat laat ik aan fotograaf Mariëtte van der Marel over. Mocht je ons trouwens als duo willen inhuren voor een interview, verslag of reportage, mail me!

midden september, Axvall, Västra Götalands län

Wie Albert en mij een beetje kennen, weten dat we in het weekend meestal op pad zijn. Zo genieten we van en ontdekken we Gods prachtige schepping. Dit was ook een reisje waarin wij om het Vänern reden. Ik koos deze route, want ik was jarig geweest. Het Värnern is het grootste meer van Zweden met meer dan 20000 (kleine) eilandjes. Zodra ik water zie, voel ik mij thuis. Blijkbaar iets wat ik meegenomen heb van opgroeien aan de kust. Deze foto is gemaakt op een rots. Wij klommen 200 meter en keken hier uit op Axvall.

1 oktober, één kilometer van ons huis, Södra Högsäter

Als freelance tekstschrijver werk ik altijd vanuit ons kantoor thuis. Om een break te hebben tussen de ochtend en de middag ga ik vaak een eind wandelen met Noach. Vlakbij is er een veld waar Noach lekker los kan rennen. Dat is deze plek. De foto is genomen op 1 oktober en de blaadjes vielen al van de bomen. Maar het was nog zeker niet koud!

1 oktober, Södra Högsäter

Dit is op dezelfde plek als de vorige foto. Het pad loopt langs een bos waar veel elanden en reeën wonen. Mooi gezicht zo hè? Het lijkt bijna sneeuw.

12 oktober, gillbergavägen, Värmlands Nysäter

Toen ik eind september voor twee weken in Nederland was, vroeg een tante aan me of ik wat meer foto’s van de omgeving wilde delen. Dit is zo’n foto! Deze weg leidt naar ons hoofddorp Värmlands Nysäter. Hieronder valt ons dorpje Södra Högsäter. Värmlands Nysäter valt weer onder kommun Säffle, vergelijkbaar met een gemeente in Nederland. Kommun Säffle ligt in Värmlands län, vergelijkbaar met een provincie in Nederland. Als we naar de snelweg (E18) willen, nemen we altijd deze weg. Net voorbij de heuvel die je op het eind ziet, is onze afvalverwerkingsplaats. We scheiden ons afval in metaal, plastic, papier (ook bijvoorbeeld een melkkarton), glas en kranten. Vervolgens brengen we dit zelf weg naar zo’n afvalwerkingsplaats en stoppen we het in de juiste bakken. Restafval wordt wel bij de deur opgehaald en daar betalen we voor. Groen afval stoppen we in onze compostbak. Inmiddels hebben we drie soorten composthopen: takken, grof tuinafval en groen afval uit de keuken.

13 oktober, vanuit ons huis in Södra Högsäter

Achter mijn bureau kijk ik uit op dit veld. In maart zag ik dit van een leeg geel veld tot prachtig groen lang gras groeien. Nu is alles gemaaid en blijft dit over. Veel spannender echter is de lucht die boven de bossen hangt. In de herfst hangen er veel mistwolken boven de bossen, wegen en meren. Die drijven vervolgens weg. Dit was zo’n gek gezicht. Er was een donkere lucht boven het bos, daarboven wit bewolkt en daarboven weer strakblauw en zon.

17 oktober, Vansbro, Dalarnas län

We tikten de zeven graden aan. Oei, te koud voor een zomerjas. Maar ik wil er eigenlijk nog niet aan. Daarom gingen we maar een stukje klimmen, zodat we het warmer kregen. Uiteindelijk kwamen we bij een uitkijktoren met stuga (rusthuisje) aan. Overal in Zweden staan stuga’s (in het Zweeds meervoud is het stugor). Vaak uitgerust met brandhout, kachel, een paar bedden, tafel en banken. Mensen kunnen erin overnachten. Sommige zijn heel simpel met alleen houten banken. Deze had zelfs dekens en kussens.

Dalarnas län ligt boven onze provincie Värmlands län. Vaak zeggen mensen dat het hier ‘echt Zweden’ is. Het is er nog ruiger en dunner bevolkt dan het zuiden.

17 oktober, Vansbro, Dalarnas län

Sinds 1950 is hier ieder jaar tussen 2 en 11 juli een populaire zwemwedstrijd in Zweden, namelijk Vansbrosimmingen. De start is hier! Onder de 14 graden gaat de race niet door. En dat is al een aantal keer gebeurd. Wat ik niet zag toen ik de foto maakte, maar nu wel: er zwemt ook nu iemand. Het was toen buiten 7 graden, brr. Hij liever dan ik.

17 oktober, Vansbro, Dalarnas län

Zeg nou zelf, dit is er toch eentje om in te lijsten? Hier sluit ik deze blog dan ook mee af. De vorige foto is vanaf dezelfde plek gemaakt, maar dan gericht op het westen. Dit is dus de oostkant. Die lucht, die bomen, die zon! Ik heb er geen woorden voor, té mooi.

Als je deze foto’s ziet, begrijp je misschien wel dat ik inmiddels best wel van Zweden ben gaan houden.