November in Zweden: 19 foto´s

In november verwisselde de grote berg bruine blaadjes zich voor een winters landschap; gingen we naar Göteborg, Ljus och Kultur i Borgvik en Gränna (Jönköpings län); en genoten we van de stille natuur. Deze blog start met foto´s van begin november en sluit chronologisch af met foto´s van eind november. Kijk je met ons mee?

Toen ik de foto´s van afgelopen maand op mijn telefoon bekeek, zag ik alleen foto´s van steden/dorpjes, natuur en Noach. Maar geen enkel van onszelf! Daarom trappen we deze blog af met een random foto van ons in het kantoor. Dit geeft toch iets meer persoonlijkheid.

Lennartfors, Västra Götaland

In het midden van de foto zie je een vaalbruine vlek. Dát is een eland! Albert en ik reden allebei in een auto naar onze bevriende automonteur. De ene auto zouden we achterlaten en met de andere haalden we ook kachelhout op in Åmål. Ineens stopte Albert midden op de weg en stak zijn hand uit naar rechts. In het bos rende een eland en bleef toen naar mij staren. Daarna rende hij weer weg, maar deze had ik mooi op beeld!

Södra Högsäter, Värmlands län

Golden hour! Omdat ons Kila/Gillberga kör (koor) niet in de kerk mocht zingen voor Minnesgudtjänsten (herdenkingsdienst), maakte ik samen met de dirigent filmpjes van de opgenomen liederen. Zo kon het koor een bijdrage leveren zonder dat er teveel mensen in één ruimte zouden zijn (max 50 personen). Dit is een foto voor één van die liederen en gemaakt één kilometer verderop van ons huis (bekijk hier Jesus all min glädje bliver /Jesu bleibet meine Freude van J.S. Bach).

Södra Högsäter, Värmlands län

Dit is een paar meter eerder op dezelfde weg. Een prachtige zonsondergang wat mij betreft.

1 november, Borgvik, Grums Kommun, Värmlands län
1 november, Borgvik, Grums Kommun, Värmlands län

Deze twee foto´s zijn gemaakt op het evenement Ljus och Kultur i Borgvik 2020. Borgvik is een pittoresk dorpje dat eerder vooral bestond vanwege mijnwerkzaamheden. Iedere herfst staat dit dorp in het licht, er wordt muziek gemaakt en kleine ondernemers kunnen hun spullen verkopen. Wat was dit een heerlijke avond! Samen met onze gasten uit Nederland dronken we er koffie, aten we hete worst en genoten we van het spektakel.

14 november, Hammarö, Hammarö Kommun, Värmlands län

In de week van 14 november kondigde de overheid nieuwe coronamaatregelen af. Dat houdt simpelweg in: maximaal acht personen op een bijeenkomst en één huishouden in één ruimte. Dat weekend hadden we juist met mensen uit de kerk afgesproken om samen te eten. In plaats daarvan zochten we de buitenlucht op en wandelden we op Hammarö , een schiereiland aan het Vänern. Het was er koud en winderig, maar supergezellig!

19 november, Norra Högsäter, Säffle Kommun, Värmlands län
19 november, Norra Högsäter, Säffle Kommun, Värmlands län

Noach en ik houden heel erg van wandelen. En zeker als de zon schijnt! Deze ochtend maakte ik een wandeling van twee uur, omdat het zó mooi buiten was. Dat is het voordeel van ondernemer zijn. Als ik pas om twaalf uur wil beginnen, kan dat!

21 november, Göteborg, Västra Götaland
21 november, Göteborg, Västra Götaland
21 november, Göteborg, Västra Götaland

Moet je nagaan dat deze foto´s rond 16 uur in de middag zijn gemaakt. Het is al zo donker! De hele dag regende het en was het grijzig. Dan wordt het tegen 15 uur al donker. Omdat Zweden behoorlijk strikte coronamaatregelen heeft afgekondigd en vrijwel alle sociale activiteiten (weer) stil liggen, besloten wij de gezelligheid zelf op te zoeken. We wilden allebei graag een keer Göteborg beter bekijken. We bleven netjes buiten, hielden afstand van andere mensen en genoten van de knusse lichtjes. Zweden staat niet bekend om zijn gezellige steden, maar Göteborg is wat mij betreft zeker een bezoekje waard!

21 november, Göteborg, Västra Götaland

Om zulke reisjes zo laagdrempelig mogelijk te houden, kamperen Albert en ik vaak in de auto. We hebben een Citroën Berlingo en Citroën Picasso. Beide auto´s kun je zo indelen dat er slaapplaats is voor twee volwassenen en een hond. Samen zaten we in de achterklep en warmden onze voeten bij dit vuurtje. Op het vuurtje staat glögg (Zweedse variant van glühwein). Glögg dronk ik voor het eerst bij een Zweedse vriend en dat was zó knus. Ik wilde dat graag weer drinken. Mmmm, dit was een heerlijke avond. We stapten vroeg (20.00 uur) en opgewarmd onder de dekens en werden met het ochtendlicht weer wakker met uitzicht op een meer. Dé luxe!

26 november, Södra Högsäter, Säffle Kommun, Värmlands län
26 november, Södra Högsäter, Säffle Kommun, Värmlands län

Eigenlijk zou ik willen zeggen: ´kijk naar de foto´s en geniet´, omdat ik er weinig woorden voor heb. Deze ochtendzon gaf een magische gloed op de velden en bossen achter ons huis. Ik liep ruim een uur verstild met Noach en wilde het moment zo lang mogelijk rekken. Ik voelde me intens dankbaar dat ik Gods natuur op deze manier mocht zien. Hoe groot moet God dan zijn als dit voor menselijke begrippen al zó mooi is?

28 november, Gränna, Jönköpings län
28 november, Gränna, Jönköpings län

Op Facebook vertelde een Nederlands stel dat ze ondanks alle maatregelen toch graag gezelligheid wilden bieden in de vorm van een mini-kerstmarkt. Ik besloot hen te helpen met oliebollen bakken. Als je ooit richting Småland gaat, is hun winkel Skruvhultia echt een aanrader om te bezoeken. De veranda is van bijna alleen gerecycled materiaal gemaakt en veel producten verbouwen of maken ze zelf. Na het marktje bekeken we het zuurstokkenstadje in de buurt, Gränna. Dit stadje staat bekend om de rood met witte zuurstokken. Die heb ik overigens niet geproefd, brr, veel te zoet.

30 november, Södra Högsäter, Säffle Kommun, Värmlands län
30 november, Södra Högsäter, Säffle Kommun, Värmlands län

Toen we maandag thuis waren, zagen we dit prachtige winterse landschap. Zo kreeg november toch nog een licht einde!