Een dag van 168 uur

Na een emigratie, coronapandemie, anderhalf jaar hard werken en heel veel nieuwe indrukken, wilden we even uitzoomen en weg van huis. Zodoende vertrokken Albert en ik eind mei richting Noord-Zweden voor een vakantie van een maand!

Ons oorspronkelijke plan was om naar de Noordkaap in Noorwegen te gaan, omdat dit het meest Noordelijke vasteland is. Helaas bleef de grens tussen Noorwegen en Zweden dicht. We besloten daarom alleen in Zweden rond te reizen in de provincies Västerbotten en Norrbotten.

Het was een heel bijzondere reis. Deels omdat dit onze eerste vakantie was sinds een hele lange tijd, maar ook omdat we zo Noordelijk zaten. Dit geeft een heel andere natuurervaring. Er zijn veel minder bomen, de lente breekt later aan en het is er heel lang licht. En boven de Noordpoolcirkel gaat de zon rond de langste dag van het jaar helemaal niet onder.

Deze ´lichtervaring´ wilde ik graag delen en heb er daarom een video van gemaakt. We kozen een plek waar de zon nog wel onder ging, zodat je het verschil kunt zit. Albert en ik bleven de hele nacht op en we hadden plezier. We trokken wat baantjes in het water, dronken een wijntje en deden spelletjes. Zie de video hieronder!

Daarna kwamen we boven de Noordpoolcirkel, en hadden we ´een dag van 168 uur´. De zon is er namelijk niet onder gegaan! Zoveel daglicht doet echt wat met je. Wij merkten – en met name ik had er last van – dat naar bed gaan moeilijk werd. Ik zat gerust tot één uur te lezen omdat ik klaarwakker was. Heel het bioritme verschoof. Ik ging steeds later naar bed en kwam steeds later uit bed. Ook Noach was verward. Hij sliep veel en wanneer we gingen wandelen stond hij niet zoals normaal met een kwispel klaar. Eenmaal thuis merkte ik hoe fijn het is als het wel donker wordt. Het is een externe prikkel die je bewust maakt van het feit: ga slapen, het is tijd voor rust! Het zet een proces in gang om de dag af te sluiten en later een nieuwe te beginnen.

Naast deze lichtervaring hebben we uiteraard heel veel andere dingen gedaan. We hebben steden bekeken, bergwandelingen gemaakt, gerelaxt in de tent, autogereden en vooral genoten. Een korte samenvatting kun je in de video hieronder bekijken!

Nu is onze vakantie voorbij en gaan we genieten van de Zweedse zomer; het is warm, alles bloeit en groeit en iedereen is blij. Eind juli verwachten wij de eerste gasten uit Nederland, namelijk Alberts familie. Oh, wat hebben we zin om eindelijk ons huis te laten zien!